Εκτύπωση

Απόφαση Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (ICSID) στην υπόθεση Marfin Investment Group et al v. The Republic of Cyprus

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών για την απόφαση στη διεθνή διαιτησία MIG και άλλων εναντίον Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ευχαριστεί και δημόσια με τη σειρά της το Γενικό Εισαγγελέα, το διεθνή δικηγορικό οίκο Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (UK) LLP και τους συνεργάτες τους για τον χειρισμό της υπόθεσης, καθώς επίσης το Υπουργείο Οικονομικών για την όλη συνεισφορά του.

Τα κύρια σημεία της απόφασης έχουν ήδη παρουσιαστεί από το Γενικό Εισαγγελέα. Μεταξύ αυτών, οι ενέργειες της ΚΤΚ για απομάκρυνση της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας περί τα τέλη του 2011, καθώς επίσης σημαντικές εξελίξεις των ετών 2012 και 2013 που συνδέονταν με αρμοδιότητες της ΚΤΚ, όπως η ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας τον Ιούνιο του 2012 και η επιβολή μέτρων εξυγίανσης σε Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου τον Μάρτιο του 2013. Σε σχέση με τα πιο πάνω αλλά και για σειρά άλλων χειρισμών, η απόφαση αναλύει την πολυσέλιδη γραπτή μαρτυρία που προσκόμισαν η Δημοκρατία αλλά και οι ίδιοι οι αιτητές και δικαιώνει, μεταξύ άλλων, τη δράση της ΚΤΚ.

Η Διοικητής και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ ευχαριστούν θερμά τους εμπλεκόμενους νυν και πρώην αξιωματούχους και υπαλλήλους της ΚΤΚ. Η θετική έκβαση της υπόθεσης οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην εργασία τους, τόσο στη συμβολή τους στους χειρισμούς της ΚΤΚ που αποτέλεσαν αντικείμενο της επενδυτικής διαφοράς όσο και στην τεκμηρίωση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομικών, η ΚΤΚ θα συνεχίσει να διαθέτει πόρους για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των λοιπών επενδυτικών διαφορών που έχουν εγερθεί ενώπιον διεθνών διαιτητικών δικαστηρίων και αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα.