Εκτύπωση

Στατιστικά Στοιχεία Επιτοκίων των Νομισματικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Το Τμήμα Στατιστικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έχει δημοσιεύσει σήμερα τα στατιστικά στοιχεία επιτοκίων των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου για καταθέσεις και δάνεια σε ευρώ για το μήνα αναφοράς Απρίλιο 2016. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάζονται στους Πίνακες 7, 8, 9 και 10 της έκδοσης Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, Μαΐου 2016.

Οι κυριότερες εξελίξεις επιτοκίων που αφορούν νέες συμβάσεις δανείων και καταθέσεων, περιλαμβανομένων των υφιστάμενων συμβάσεων οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης, συνοψίζονται ως εξής:

Επιτόκια Καταθέσεων

  • Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά αυξήθηκε στο 1,58%, σε σύγκριση με 1,52% τον προηγούμενο μήνα.
  • Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψε επίσης αύξηση και έφτασε στο 1,51%, σε σύγκριση με 1,36% τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια Δανείων

  • Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε στο 4,36%, σε σύγκριση με 4,47% τον προηγούμενο μήνα.
  • Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε οριακά στο 3,13%, σε σύγκριση με 3,11% τον προηγούμενο μήνα.
  • Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. κατέγραψε πτώση υποχωρώντας στο 4,14%, σε σύγκριση με 4,39% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. σημείωσε άνοδο και έφτασε στο 4,61%, σε σύγκριση με 3,30% τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος αυτή αφορά τόσο επιτόκια νέων συμβάσεων δανείων όσο και επιτόκια υφιστάμενων συμβάσεων οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης.