Εκτύπωση

Χαιρετισμός Διοικητή στην Ημερίδα «Η Ανάγκη Ενίσχυσης της Χρηματοοικονομικής Παιδείας για τους Νέους»


 

Κεντρικό Αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

10 Δεκεμβρίου, 2022

 

Αξιότιμε Υπουργέ, κύριε Διευθυντή Γενικής Μέσης Εκπαίδευσης, αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής παιδείας για τους νέους. Σκοπός της εκδήλωσης δεν είναι φυσικά να ενημερώσουμε εσάς τους καθηγητές για τη σημασία ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής παιδείας ειδικά στους νέους.  Αυτό το γνωρίζετε ήδη. Στόχος μας είναι να ζητήσουμε τη συνδρομή σας. Να σας ενημερώσουμε για τη γενικότερη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο και να ζητήσουμε τη συνεργασία σας, καθώς ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός. Όχι μόνο σε σχέση με τη στενή διδασκαλία, αλλά και συνολικά, ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων για τα οφέλη της χρηματοοικονομικής παιδείας.

Από τον Δεκέμβριο του 2020, η ΚΤΚ στηρίζει ουσιαστικά και συντονίζει, τη λειτουργία και το έργο της ad-hoc Επιτροπής που συστάθηκε για τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο. Μια πολιτική που μπήκε σε πιο συγκροτημένη βάση, με την υιοθέτησή της από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου 2022.

Μετά την υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής, τα στελέχη της ΚΤΚ εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του λεπτομερούς σχεδιασμού της νέας πολιτειακής Επιτροπής, που θα αναλάβει σε μόνιμη βάση την υλοποίησή της  και της οποίας θα προεδρεύει ο Διοικητής της ΚΤΚ.

Παράλληλα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι η τεχνική βοήθεια που εξασφαλίστηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 250,000 ευρώ για την υλοποίηση διάφορων δράσεων σε σχέση με την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο προχωρεί ικανοποιητικά.

Αυτή την περίοδο, στελέχη της ΚΤΚ μαζί με τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ βρίσκονται σε επικοινωνία για την υλοποίηση νέας Παγκύπριας δειγματοληπτικής έρευνας για τη μέτρηση του επιπέδου χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο. Πέραν της έρευνας, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις, όπως η δημιουργία ιστοσελίδας και εφαρμογής για έξυπνες συσκευές για την πληροφόρηση και επιμόρφωση του κοινού και η δημιουργία προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών για προγράμματα χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης.

Είναι, επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΚΤΚ έχει αναλάβει το ρόλο του φορέα συντονισμού για τον θεσμό Global Money Week στην Κύπρο, μιας ενημερωτικής παγκόσμιας εκστρατείας που συντονίζεται από τον ΟΟΣΑ και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τη σημασία ενδυνάμωσης των χρηματοοικονομικών γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών.

Τη φετινή χρονιά, κατά τη διάρκεια του Global Money Week, αναλήφθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες, όπως ενημερωτικές εκστρατείες, σεμινάρια, παρουσιάσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και προώθηση ενημερωτικού υλικού σε όλα τα Λύκεια της Κύπρου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν συνολικά 12,000 μαθητές και 630 ενήλικες από όλη την Κύπρο. Λόγω της φύσης του θεσμού, ο ρόλος των καθηγητών των οικονομικών στην εβδομάδα Global Money Week είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως διαφάνηκε και από την φετινή εμπειρία. Σημειώνεται ότι για το 2023 το Global Money Week θα διεξαχθεί την εβδομάδα 20 με 26 Μαρτίου 2023.   

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Ο ρόλος των καθηγητών οικονομικών μέσης εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά σημαντικός στην όλη προσπάθεια. Γι’ αυτό υπογραμμίζω και πάλι ότι μας γεμίζει χαρά η σημερινή σας παρουσία που είναι ενδεικτική και του ενδιαφέροντός σας.

Αν καταφέρουμε οι σημερινοί μαθητές, τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται και να λαμβάνουν ορθολογιστικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις για τη ζωή τους, θα έχουμε πετύχει κάτι πολύ σπουδαίο.

Αν τα νέα παιδιά μάθουν πώς να χειρίζονται ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού τους,  τον δανεισμό, την αποταμίευση, τη χρήση πιστωτικών καρτών και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, αν μάθουν να αναγνωρίζουν κινδύνους και να είναι σε σωστή πορεία, τότε θα σας χρωστάνε πολλά.

Και ο καθένας από εσάς θα έχει κάνει καλό όχι μόνο στους μαθητές του που είμαι βέβαιος ότι αγαπάτε και νοιάζεστε, αλλά και στην κοινωνία μας συνολικά. Γιατί το οικονομικό αύριο της χώρας μας εξαρτάται από τους νέους πολίτες που σήμερα διαμορφώνουν συνείδηση και χτίζουν την προσωπικότητά τους.

Είμαι βέβαιος ότι με τη δική σας πολύτιμη συμβολή θα πετύχουμε τους στόχους μας. Θα υλοποιήσουμε με επιτυχία την Εθνική Στρατηγική για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο και θα συμβάλουμε στο να έχουμε χρηματοοικονομικά καταρτισμένους πολίτες.

Σας καλωσορίζω και πάλι στη σημερινή εκδήλωση και είμαι βέβαιος ότι τόσο οι σημερινές παρουσιάσεις, όσο και οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι χρήσιμες για όλους.

Σας ευχαριστώ.