Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία στην Κύπρο 293 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών. Σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ ύψους 14,6%. Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, η ποσότητα των πλαστών παραμένει πολύ μικρή.
Τα τραπεζογραμμάτια των €20 και €50 παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι δύο αυτές αξίες αντιστοιχούσαν στο 73,7% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
Παρά την πολύ μικρή ποσότητα πλαστών, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συνιστά στους πολίτες να ελέγχουν με προσοχή τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους σε μετρητά. Για σκοπούς εφαρμογής απλών ελέγχων για διαπίστωση γνήσιων τραπεζογραμματίων υπάρχει σχετική ενημέρωση στο διαδικτυακό χώρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
(http://www.ecb.int/euro/banknotes/security/html/index.el.html).