Εκτύπωση

Ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού κλάδου καταλύτης στη νέα ψηφιακή εποχή

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021

Παρέμβαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου και του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Luis de Guindos 
στο 9th Banking Forum and Fintech EXPO 

Οι προοπτικές του τραπεζικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις υψηλές απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, επεσήμανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου  (ΚΤΚ) κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου μιλώντας σήμερα στο 9th Banking Forum and Fintech EXPO.

Αφού ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Luis de Guindos, ο οποίος συμμετείχε στο Forum κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή, ο κ. Ηροδότου, επεσήμανε τις προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος και τον αυξημένο ανταγωνισμό που δημιουργεί η χρηματοοικονομική τεχνολογία (FinTech). Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων που θα δημιουργήσουν νέες οικονομικές δυνατότητες στις τράπεζες, αλλά και τα πιθανά ρίσκα που απορρέουν από τις εξελίξεις. 

Αναλυτικά, στην ομιλία του ο Διοικητής της ΚΤΚ, με θέμα “Managing the Risks to the Banking System from the Fintech Evolution”, τόνισε ότι “τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο προκειμένου να ανταγωνιστούν καλύτερα τις εταιρείες Fintech τους τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν κερδίσει πλεονεκτήματα στην αγορά μέσω διευρυμένων πελατειακών βάσεων, βάσεων αναλυτικών δεδομένων των πελατών τους, τεχνολογιών αιχμής και πρόσβασης σε κεφάλαια χαμηλού κόστους”. Είναι σημαντική σημείωσε, η ταχεία μετάβαση των τραπεζών στη νέα πραγματικότητα με την υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων και μοντέλων εργασίας που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα, αλλά και την ανταπόκριση στις σύγχρονες απαιτήσεις όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των καταναλωτών.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΚΤΚ, “η ανάγκη αντιμετώπισης της πρόκλησης της χαμηλής κερδοφορίας και ο έντονος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τη μη τραπεζική χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση και τα ιδρύματα Fintech, δρα ως καταλύτης για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους”.
Εξέφρασε, ωστόσο, τον προβληματισμό του για πιθανούς οικονομικούς και επιχειρησιακούς κινδύνους τόσο στον τραπεζικό κλάδο, όσο και στις εταιρείες FinTech / BigTech, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης των εποπτικών αρχών ως βασική προϋπόθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αναφερόμενος στο ζήτημα μίλησε, επίσης, για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ όπως το πακέτο ψηφιακής χρηματοδότησης της Επιτροπής, την πρόταση για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (DORA) και την αναθεώρηση της δεύτερης οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών στο εγγύς μέλλον με στόχο τον μετριασμό των εντοπισθέντων κινδύνων.

Καταληκτικά, ο κ. Ηροδότου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι “το τραπεζικό σύστημα απέδειξε στην κρίση τα αντανακλαστικά και την γρήγορη προσαρμογή του στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η πορεία δεν ήταν συγκυριακή αλλά θα ολοκληρωθεί επιτυχώς με τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό πρότυπο που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και των πολιτών.»

Τα τηλεοπτικά πλάνα από τη συνομιλία και παρουσιάσεις του Διοικητή της ΚΤΚ κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου και του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Luis de Guindos στους πιο κάτω συνδέσμους: