Εκτύπωση

Ολοκλήρωσε την εποικοδομητική επίσκεψή του στην Κύπρο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Pablo Hernández de Cos

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024

 

 

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για συνεχή ενίσχυση των σχέσεων οικονομικής συνεργασίας εντός της Ευρωζώνης, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας, Pablo Hernández de Cos στην Κύπρο το διήμερο 5 – 6 Φεβρουαρίου 2024. Κατά την εδώ παρουσία του, o κ. Hernández de Cos είχε σειρά σημαντικών επαφών και συζητήσεων. Η επίσκεψή του, μετά από πρόσκληση του Διοικητή Κωνσταντίνου Ηροδότου, υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κεντρικών τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο Διοικητής Hernandez de Cos, είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον Διοικητή Ηροδότου, με επίκεντρο την οικονομική πολιτική, την τραπεζική εποπτεία και τις στρατηγικές για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο εποπτικών Αρχών.

Ο Διοικητής Hernandez de Cos είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Πέραν από τις συζητήσεις για θέματα των κεντρικών τραπεζών, οι δύο Διοικητές είχαν ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους φορέων από τους σημαντικότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας, με τους οποίους έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας. Η συμμετοχή των Κωνσταντίνου Ηροδότου και Pablo Hernández de Cos υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με προσωπικότητες από σημαντικούς τομείς της οικονομίας ώστε να δημιουργηθεί και να προωθηθεί ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικό μέλλον.

Ο Διοικητής Ηροδότου σχολίασε: «Ήταν με μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξένησα τον Διοικητή Pablo Hernandez de Cos στην Κύπρο. Η στενή μας σχέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκύπτει μέσω και της ανταλλαγής απόψεων για την οικονομία της Ευρωζώνης. Η επίσκεψή του ενίσχυσε σημαντικά τους δεσμούς μεταξύ των κεντρικών μας τραπεζών και έχει θέσει γερές βάσεις για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι οι συζητήσεις που έγιναν και οι σχέσεις που καλλιεργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης θα συμβάλουν στους κοινούς μας στόχους. Ευχαριστούμε τον Διοικητή Hernandez de Cos για τις πολύτιμες γνώσεις που μας έχει μεταφέρει και προσβλέπουμε στη συνέχιση της αγαστής μας συνεργασίας».

Ο Διοικητής Pablo Hernandez de Cos σημείωσε: «Είμαι ευγνώμων στον Διοικητή Ηροδότου για τη διευθέτηση επαφών που με βοήθησαν να αποκτήσω βαθιά και άμεση εικόνα για τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο. Η συνεργασία μεταξύ Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της συλλογικής μας σκέψης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Βρισκόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη καμπή στη διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διοικητή Ηροδότου για τις καθοριστικές εισηγήσεις του και την εις βάθος κατανόηση των χρηματοοικονομικών δυναμικών που σε τόσες πολλές περιπτώσεις μας έχει βοηθήσει να καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση νομισματικής πολιτικής προς όφελος όλων των πολιτών της ευρωζώνης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση ισχυρών σχέσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ευημερίας. Αυτή η επίσκεψη ήταν ακόμα μια σημαντική στιγμή στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας να συνεργαστούμε στενότερα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.