Εκτύπωση

Συνάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 προγραμματισμένη συνάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, όπως οι εκποιήσεις και τα επιτόκια.

Σε σχέση με το ζήτημα των επιτοκίων, ο Διοικητής επανέλαβε την προτροπή προς τις τράπεζες -όπως είχε γίνει, μεταξύ άλλων, και κατά τη συνάντηση της 21 Μαρτίου 2023-να αξιολογούν διαρκώς και άμεσα τα διεθνή και τοπικά οικονομικά κι άλλα δεδομένα και βάση αυτών να καθορίζουν την πολιτική τους αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων και των άλλων τελών/χρεώσεων προς τους πελάτες τους.

Στο θέμα των εκποιήσεων, αναλύθηκαν τα δεδομένα μετά και τις εξελίξεις που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Ο Διοικητής της ΚΤΚ τόνισε για ακόμα μία φορά τη σημαντικότητα της κατάλληλης και στοιχειοθετημένης επιχειρηματολογίας σε σχέση με τις διάφορες πτυχές του ζητήματος των εκποιήσεων.

Οι τράπεζες ενημερώθηκαν επίσης για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πρωτοβουλία της ΚΤΚ για περαιτέρω μείωση των εναπομεινάντων Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ηροδότου, η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα.