Εκτύπωση

Συνάντηση Διοικητή για τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματικούς φορείς

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η συνάντηση μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματικούς φορείς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητή της ΚΤΚ.

Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΛΚ, Invest Cyprus, CIFA, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Εταιρειών, Φορολογικού Σχεδιασμού & Χρηματιστηρίου, καθώς και υπηρεσιακοί της ΚΤΚ.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε δύο ώρες, έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματικούς φορείς και τα οποία σχετίζονται με τον χρηματοοικονομικό τομέα, στο πλαίσιο της συχνής επικοινωνίας και του παραγωγικού διαλόγου της ΚΤΚ με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Διοικητής της ΚΤΚ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση σήμερα με τους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς της οικονομίας της χώρας μας. Ήταν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Τα περισσότερα από τα θέματα που τέθηκαν ήταν εν γνώση της Κεντρικής Τράπεζας και έχουμε ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προς επίλυση αυτών των θεμάτων, επειδή η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και της οικονομίας γενικότερα είναι ύψιστης σημασίας για όλους μας. Θα συνεχίσουμε αυτές τις ενέργειες σε συνεργασία με τους οικονομικούς φορείς και τον τραπεζικό τομέα για το καλό της οικονομίας μας.

Το επόμενο βήμα είναι η συνάντηση που έχουμε προγραμματίσει για την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα παρευρεθούν η Κεντρική Τράπεζα, οι επαγγελματικοί και επιχειρηματικοί φορείς της οικονομίας αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες και ο Σύνδεσμος Τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ατμόσφαιρα συνεργασίας και κατανόησης για την επίλυση των θεμάτων, επαναλαμβάνω, για το καλό της οικονομίας. Θα γίνουν και άλλες ενέργειες, εννοείται, αργότερα, αλλά αυτή θα είναι η επόμενη συνάντηση που έχει ήδη προγραμματιστεί.

Την ικανοποίηση τους για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξέφρασαν η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Τζώρτζια Παναγιώτου, η οποία εξέφρασε ευχαριστίες για την πρωτοβουλία του Διοικητή για συζήτηση διάφορων τραπεζικών θεμάτων, τα οποία απασχολούν σύσσωμο το επιχειρείν στην Κύπρο αλλά ειδικότερα τη νομική κοινότητα στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι μέσα από τον διάλογο και τις συνεχείς δράσεις θα είναι εφικτή η συμφωνία σε προτάσεις για επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την κυπριακή οικονομία, την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο και τη βελτίωση των τραπεζικών πρακτικών προς όφελος της Κύπρου μέσα από συνέργειες που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταγωνιστικότητα.

Από πλευράς του o Πρόεδρος του CIFA, κ. Ανδρέας Γιασεμίδης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Διοικητή για τη σύσκεψη μέσα από την οποία υπήρχε η δυνατότητα να γίνει ενημέρωση για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τομέας επενδυτικών ταμείων αλλά και για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι τράπεζες στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, καθώς και για τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων. Ο κ. Γιασεμίδης εξέφρασε την ευχή ότι αυτή η προσπάθεια θα έχει και συνέχεια, θα θεσμοθετηθεί, έτσι ώστε οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ευχαρίστησε αρχικά τον Διοικητή για την πρωτοβουλία του για να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος σε σχέση με το επιχειρείν. Σημείωσε ότι, όντως, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και παράπονα από τα μέλη του ΚΕΒΕ για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές φορές εμβάσματα από το εξωτερικό, την υπέρμετρη αυστηρότητα που πολλές φορές επιδεικνύουν, αναγκάζοντας επιχειρήσεις είτε να φεύγουν από την Κύπρο είτε να αναζητούν τραπεζικές λύσεις αλλού. Θεωρούμε, πρόσθεσε, ότι η εξαίρετη πρωτοβουλία του Διοικητή, ο οποίος θα προκαλέσει και τον διάλογο μαζί με τους επικεφαλής των τραπεζικών ιδρυμάτων, θα έχει σύντομα αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, κ. Αντώνης Αντωνίου, προσθέτοντας στην τοποθέτηση του κ. Αγκαστινιώτη, είπε ότι όντως χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Διοικητή, η σημερινή συνάντηση είναι η τρίτη σε σειρά συναντήσεων που είχαν προηγηθεί με τις τράπεζες, θα ακολουθήσει και τέταρτη συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα, ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί τρόπος για να υπάρξει πρόοδος με τρόπο που θα ωφεληθούν όλα τα μέρη.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, κ. Πιερής Μάρκου ευχαρίστησε τον Διοικητή για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για να φέρει μαζί όλους τους Συνδέσμους και το επιχειρείν έτσι ώστε να βελτιωθούν οι πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα από τις τράπεζες σε σχέση με πελάτες και μέλη του ΣΕΛΚ, με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Πρόσθεσε ότι, η προσπάθεια είναι ο τόπος να πάει μπροστά και να ενθαρρυνθούν νέες επιχειρήσεις και νέοι επενδυτές για να έρθουν στην Κύπρο.