Εκτύπωση

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας της Christine Lagarde στην Κύπρο

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022

 

  • Ισχυρά μηνύματα από την Πρόεδρο της ΕΚΤ για την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Christine Lagarde, ολοκλήρωσε μία πολύ παραγωγική επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Η κ. Lagarde η οποία βρέθηκε στην Κύπρο μεταξύ 29-31 Μαρτίου μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου, είχε εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Διοικητή της ΚΤΚ και τρεις φορείς προώθησης και ανάδειξης των δικαιωμάτων και του ρόλου της γυναίκας. Παράλληλα, συμμετείχε σε συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΤΚ κατά τη διάρκεια του οποίου ανέλυσε τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.

Η κ. Lagarde αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και κατά συνέπεια η Κύπρος λόγω της αύξησης του πληθωρισμού ο οποίος επιταχύνθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διατήρηση των τιμών ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, στην πιθανή αύξηση των τιμών των τροφίμων και στη συνέχιση των προβλημάτων στη βιομηχανία διεθνώς. Διαβεβαίωσε παράλληλα, πως η ΕΚΤ θα εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες δράσεις για διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης γενικότερα.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση πως όπως και πριν μερικά χρόνια, λόγω της σκληρής δουλειάς που έγινε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, έτσι και σήμερα, η χώρα μας θα ανταπεξέλθει των δυσκολιών και θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Παράλληλα, υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία της ΕΚΤ με την ΚΤΚ και διαβεβαίωσε πως μέσω του Διοικητή Ηροδότου, η Κύπρος έχει ισχυρή φωνή στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από τη συνάντηση τους, εξήρε το διαχρονικό ενδιαφέρον της κ. Lagarde για την Κύπρο. Παράλληλα, δήλωσε σίγουρος πως αν και τα σημερινά δεδομένα ακολουθούν μία περίοδο με πολλές προκλήσεις, όπως αυτή της πανδημίας, η κυπριακή οικονομία θα εξέλθει πιο δυνατή συνεχίζοντας την πορεία της προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου αναφέρει πως: «Η επίσκεψη της προέδρου της ΕΚΤ στην Κύπρο ήταν ιδιαίτερης σημασίας αφού έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης σε σχέση με τις αντοχές και τις δυνατότητες της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας. Είμαι πεπεισμένος πως στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και με την εφαρμογή των απαραίτητων δράσεων, θα ξεπεράσουμε επιτυχώς κι αυτήν τη δύσκολη συγκυρία».