Εκτύπωση

Κοινή πρωτοβουλία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022

 

Διαδικτυακή διάσκεψη με θέμα “Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός: Πρόκληση για το μέλλον” στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης Global Money Week του ΟΟΣΑ

 

Τη σημασία θέσπισης μιας συνολικής και συγκροτημένης Εθνικής Στρατηγικής για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο ως βασικό στοιχείο για την καλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την οικονομική ευημερία των πολιτών, τόνισε στη σημερινή ομιλία του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου. 

Σε διαδικτυακή διάσκεψη στην οποία συμμετείχε μαζί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε σε διεθνείς μελέτες που επιβεβαιώνουν το χαμηλό ποσοστό χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ακόμα και σε ανεπτυγμένες κοινωνίες και ανέδειξε τις επιπτώσεις του, ιδίως σε βάρος εκείνων που έχουν τις λιγότερες γνώσεις και μένουν απροστάτευτοι, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα λόγω των κρίσεων που έπληξαν πολλές χώρες, έχει αναδειχθεί διεθνώς η σημασία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και η συμβολή του στην ευημερία των πολιτών. Αλλά και η συμβολή του στην ανάκαμψη μιας οικονομίας μετά από μια κρίση.

Ο Διοικητής χαρακτήρισε τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό πρωτίστως ως δράση κοινωνικής πολιτικής, τονίζοντας ότι “μία χώρα με ενημερωμένους πολίτες πιο δύσκολα μπαίνει σε περιπέτειες και πιο εύκολα βγαίνει από αυτές”.  Και πρόσθεσε ότι: “Επιμορφώνοντας τους πολίτες στα ζητήματα αυτά τους δίνεις τα εφόδια να χειριστούν καλύτερα τα οικονομικά τους και άρα να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους. Να φτιάξουν ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, να κάνουν μια καλύτερη επένδυση, να αποφύγουν λάθη και ρίσκα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ευημερία της οικογένειάς τους.”

Κατά την ομιλία του ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε και στις μακροοικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου αλλά και σε διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες η επιμόρφωση των νοικοκυριών και των εταίρων επιχειρήσεων, διευκολύνει την υλοποίηση μιας ορθολογικής νομισματικής πολιτικής.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά: Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανόηση βασικών χρηματοοικονομικών εννοιών, τόσο ευκολότερη είναι η υιοθέτηση ορθολογικών πολιτικών. Τόσο σωστότερες είναι οι επενδυτικές και καταναλωτικές αποφάσεις τους που επηρεάζουν φυσικά τη συνολική χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ο Διοικητής αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση και στη σύσταση Ad-Hoc Επιτροπής που έχει στόχο τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Κύπρο.

Η Επιτροπή αυτή λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2020 και αποτελείται από στελέχη που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και φυσικά την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία έχει συντονιστικό ρόλο.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για υιοθέτηση από την πολιτεία σύντομα. Περιλαμβάνει εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, καθώς και εργαλεία που θα βοηθήσουν στη λήψη ενημερωμένων χρηματοοικονομικών αποφάσεων, όπως είναι η λήψη δανείου, ο προγραμματισμός για συνταξιοδότησή κ.α. Ειδικότερα όσον αφορά τους νέους, η Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη για εισαγωγή της χρηματοοικονομικής παιδείας στα σχολεία.

Παράλληλα έχει καταρτιστεί αναλυτική εισήγηση για το πώς θα εφαρμοστεί η Εθνική Στρατηγικής ώστε να μη μείνει ως άσκηση επί χάρτου, κάτι στο οποίο η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου φιλοδοξεί να έχει πρωτεύοντα και συντονιστικό ρόλο.

 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ηροδότου δήλωσε:

“Είμαστε ένας λαός που χάρη στο οικονομικό του δαιμόνιο κατάφερε να υπερβεί τεράστιες δυσκολίες στο παρελθόν. Από τις συνέπειες της εισβολής του 1974, έως την πιο πρόσφατη οικονομική κρίση στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Αν στο δαιμόνιο αυτό και την παράδοση ευελιξίας και προσαρμοστικότητας των Κυπρίων προσθέσουμε τα εφόδια και τις γνώσεις που είναι απαραίτητα στη σύγχρονη εποχή, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι η επόμενη μέρα στην Κύπρο θα είναι ακόμα καλύτερη”.

 

Για ολόκληρη την ομιλία του Διοικητή της ΚΤΚ, πατήστε εδώ.