Εκτύπωση

Στατιστικά Στοιχεία Επιτοκίων των Νομισματικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Το Τμήμα Στατιστικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έχει δημοσιεύσει σήμερα τα στατιστικά στοιχεία επιτοκίων των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου για καταθέσεις και δάνεια σε ευρώ για το μήνα αναφοράς Μάιο 2016. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάζονται στους Πίνακες 7, 8, 9 και 10 της έκδοσης Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, Ιουνίου 2016.

Οι κυριότερες εξελίξεις επιτοκίων που αφορούν νέες συμβάσεις δανείων και καταθέσεων, περιλαμβανομένων των υφιστάμενων συμβάσεων οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης, συνοψίζονται ως εξής:

Επιτόκια Καταθέσεων

  • Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά μειώθηκε στο 1,49%, σε σύγκριση με 1,58% τον προηγούμενο μήνα.
  • Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψε επίσης πτώση υποχωρώντας στο 1,34%, σε σύγκριση με 1,51% τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια Δανείων

  • Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε στο 4,49%, σε σύγκριση με 4,36% τον προηγούμενο μήνα.
  • Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας μειώθηκε στο 3,09%, σε σύγκριση με 3,13% τον προηγούμενο μήνα.
  • Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. μειώθηκε οριακά στο 4,12%, σε σύγκριση με 4,14% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε επίσης πτώση υποχωρώντας στο 3,84%, σε σύγκριση με 4,61% τον προηγούμενο μήνα.