Εκτύπωση

Αποθέματα ασφαλείας για συστημικά σημαντικά ιδρύματα (SIIs)


Σε ότι αφορά τα συστημικά σημαντικά ιδρύματα, η ΚΤΚ, ως μακροπροληπτική αρχή, είναι αρμόδια για:

α) τον προσδιορισμό των παγκόσμιων συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων (global systemically important institutions - G-SIIs) τα οποία έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Κύπρο και τον καθορισμό του επιπρόσθετου κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας G-SII που πρέπει το κάθε πιστωτικό ίδρυμα G-SII να τηρεί και

β) τον προσδιορισμό των άλλων συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων (other systemically important institutions O-SIIs) τα οποία έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Κύπρο και τον καθορισμό του επιπρόσθετου κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας Ο-SII που πρέπει το κάθε ίδρυμα Ο-SII να τηρεί.

o Παγκόσμια συστημικά σημαντικά ιδρύματα (Global systemically important institutions - G-SIIs) και απόθεμα ασφαλείας για τα παγκόσμια συστημικά σημαντικά ιδρύματα (απόθεμα ασφαλείας G-SII)

Αυτό το επιπρόσθετο απόθεμα ασφαλείας, είναι υποχρεωτικό για τα πιστωτικά ιδρύματα που ορίζονται από την ΚΤΚ ως παγκόσμια συστημικά σημαντικά ιδρύματα, προκειμένου να αντισταθμίζεται ο υψηλότερος κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι πιθανές επιπτώσεις της χρεοκοπίας τους.

Η συστημική σημασία ενός πιστωτικού ιδρύματος καθορίζεται σύμφωνα με τα κριτήρια για τα παγκόσμια συστημικά σημαντικά ιδρύματα που συμφωνήθηκαν από τους G-20, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους περί Μακροπροληπτικής Εποπτείας των Ιδρυμάτων Νόμους του 2015 - 2022 (Νόμος 6(I) του 2015). Τα κριτήρια αυτά, περιλαμβάνουν το μέγεθος, τις διασυνοριακές δραστηριότητες και τους δείκτες διασύνδεσης του κάθε πιστωτικού ιδρύματος.

 Η ΚΤΚ δεν έχει εκδώσει άδεια λειτουργίας σε παγκόσμια συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.

o Άλλα συστημικά σημαντικά ιδρύματα (other systemically important institutions - O-SIIs) και απόθεμα ασφαλείας για τα άλλα συστημικά σημαντικά ιδρύματα (απόθεμα ασφαλείας O-SII)

Οι περί Μακροπροληπτικής Εποπτείας των Ιδρυμάτων Νόμοι του 2015 - 2022 (Νόμος 6(I) του 2015), προβλέπει επίσης την τήρηση επιπρόσθετου αποθέματος ασφαλείας για τα συστημικά σημαντικά ιδρύματα σε εγχώριο επίπεδο καθώς και σε επίπεδο ΕΕ. Αυτά τα ιδρύματα ονομάζονται ως άλλα συστημικά σημαντικά ιδρύματα.

Η συστημική σημασία των ιδρυμάτων O-SII, εκτιμάται με βάση το μέγεθος του κάθε ιδρύματος, τη σημασία του για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Κύπρου, τη σημασία των διασυνοριακών του δραστηριοτήτων και τη διασύνδεση του κάθε ιδρύματος ή ομίλου με το χρηματοοικονομικό σύστημα.

H ΚΤΚ υποχρεώνει κάθε συστημικά σημαντικό ίδρυμα O-SII, να διατηρεί κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας O-SII μέχρι 3% του συνολικού ποσού έκθεσής του σε κίνδυνο. Το απόθεμα ασφαλείας O-SII συνίσταται σε κεφάλαιο κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1. Περαιτέρω, τηρουμένης της εξασφάλισης εξουσιοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το Άρθρο 131(5α), τρίτο εδάφιο της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ, η ΚΤΚ δύναται με απόφασή της να υποχρεώνει κάθε ίδρυμα O-SII να τηρεί απόθεμα ασφαλείας O-SII υψηλότερο του 3% του συνολικού ποσού έκθεσης σε κίνδυνο. 

Το απόθεμα ασφαλείας O-SII, αντικατοπτρίζει το κόστος του να είναι ένα ίδρυμα συστημικά σημαντικό και αντισταθμίζει τον υψηλότερο κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τα συστημικά σημαντικά ιδρύματα O-SII για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις πιθανές επιπτώσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας τους.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον προσδιορισμό ενός πιστωτικού ιδρύματος ή μιας Κυπριακής Επιχείρησης Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών ως ίδρυμα O-SII, προβλέπεται στους περί Μακροπροληπτικής Εποπτείας των Ιδρυμάτων Νόμους του 2015 - 2022 (Νόμος 6(I) του 2015) και λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ/GL/2014/10).

Ο κατάλογος των ιδρυμάτων που έχουν καθοριστεί από την ΚΤΚ ως άλλα συστημικά σημαντικά ιδρύματα καθώς και το ύψος του αποθέματος ασφαλείας O-SII που πρέπει το κάθε συστημικά σημαντικό ίδρυμα να τηρεί, δημοσιοποιούνται στις αποφάσεις μακροπροληπτικής πολιτικής.