Εκτύπωση

Εθελοντική εφαρμογή μέτρων μακροπροληπτικής πολιτικής στη βάση της αμοιβαιότητας


Τα μέτρα μακροπροληπτικής πολιτικής που εφαρμόζονται σε ένα κράτος μέλος μπορούν να έχουν εξωτερικές επιδράσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα άλλων κρατών μελών μέσω των διασυνοριακών συνδέσεων. Το ΕΣΣΚ δημοσίευσε τη Σύσταση της 15ης Δεκεμβρίου 2015 σχετικά με την αξιολόγηση των διασυνοριακών επιδράσεων των μέτρων μακροπροληπτικής πολιτικής και την εθελοντική εφαρμογή τους στη βάση της αμοιβαιότητας (ESRB/2015/2), η οποία στοχεύει στη συστηματική αξιολόγηση των διασυνοριακών επιδράσεων της μακροπροληπτικής πολιτικής και συμπληρώνει την υποχρεωτική αναγνώριση εθνικών μέτρων μακροπροληπτικής πολιτικής βάσει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση της αμοιβαιότητας.

Η Σύσταση ΕΣΣΚ/2015/2 του ΕΣΣΚ, παρέχει στις οικείες αρχές καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή μέτρων μακροπροληπτικής πολιτικής στη βάση της αμοιβαιότητας μέτρων μακροπροληπτικής πολιτικής που εφάρμοσαν άλλες οικείες αρχές. Συνιστάται στις οικείες αρχές όλων των άλλων κρατών μελών, όπως εφαρμόσουν στη βάση της αμοιβαιότητας, τα μέτρα μακροπροληπτικής πολιτικής τα οποία εφάρμοσε η οικεία αρχή ενός κράτους μέλους και τα οποία περιλαμβάνονται στη Σύσταση ΕΣΣΚ/2015/2.  Η Σύσταση ΕΣΣΚ/2015/2 τροποποιήθηκε από το ΕΣΣΚ στις 27 Δεκεμβρίου 2017 με τη Σύσταση ΕΣΣΚ/2017/4.

Η ΚΤΚ  όρισε την μακροπροληπτική πολιτική της, η οποία καθορίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί η ΚΤΚ όταν ένα αίτημα για αμοιβαιότητα που υποβάλλεται από ένα κράτος μέλος, συνιστάται από το ΕΣΣΚ όπως εφαρμοστεί και από τα άλλα κράτη μέλη.

Τα μέτρα μακροπροληπτικής πολιτικής που εφάρμοσε η ΚΤΚ στη βάση της αμοιβαιότητας, παρουσιάζονται στις Αποφάσεις μακροπροληπτικής πολιτικής.